Kad Debit-i Diskaun Siswa (KADS1M) Sedia Untuk Diambil

kad debit siswa

KADS1M kini tersedia untuk diambil oleh para pelajar yang telah memohon. Kad Debit Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M) adalah kad debit yang menggantikan Baucar Buku pada 2017. Seperti yang diketahui, pelajar IPTS dan IPTA perlu memohon secara online di laman web Bank Rakyat bermula pada 16 Februari sehingga hujung bulan Mac 2017.      

Cara mendapatkan Kad Debit-i Diskaun Siswa (KAD1SM)

mohon kad1sm 2017 Selepas permohonan, apa yang perlu dilakukan adalah menunggu pihak Bank Rakyat menghantar sebuah email kepada anda. Anda akan dimaklumkan tentang pengambilan KAD1SM melalui email. Pengambilan KAD1SM tersebut boleh dibuat di cawangan pilihan masing-masing. Oleh itu, anda perlu memastikan email dalam status aktif dan dapat log masuk pada bila-bila masa. Anda boleh merujuk contoh email yang diterima disini. Contoh email daripada bank rakyat Sebelum pihak Bank Rakyat memaklumkan kepada anda, beberapa dokumen yang perlu disediakan. Sila pastikan dokumen-dokumen ini dibawa bersama ketika hadir ke cawangan pihak anda untuk pengambilan KAD1SM. Umur di bawah 18 tahun:

 1. MyKad ( Asal & 1 Salinan )
 2. Kad Pelajar ( Asal & 1 Salinan )
 3. Surat kebenaran daripada ibu bapa
 4. 1 Salinan MyKad ibu / bapa / penjaga
 5. Sijil kelahiran ( Asal & 1 Salinan )

Umur 18 tahun dan ke atas

 1. MyKad ( Asal & 1 Salinan )
 2. Kad Pelajar ( Asal & 1 Salinan )

 

Untuk makluman lebih lanjut, sekiranya anda memerlukan sebarang bantuan atau mempunyai sebarang persoalan mengenai pengambilan KAD1SM , anda boleh menghubungi talian Bank Rakyat 1300-80-5454.  

Permohonan sudah Approved tetapi tidak mendapat email ?

Pergi cawangan bank rakyat tertentu bersama dokumen yang diperlukan untuk mengambil KAD1SM.  

Syarat Pemohonan Kad Debit-i Diskaun Siswa (KADS1M)

KADS1M terbuka kepada semua pelajar IPTA / IPTS di bawah seliaan:

 • Kementerian Pengajian Tinggi
 • Kementerian Pelajaran Malaysia
 • Kementerian Sumber Manusia
 • Institut Perguruan
 • Lain-lain kementerian yang ditentukan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)

Apa yang perlu diambil perhatian oleh pemegang KADS1M:

Pemegang kads1m layak menerima diskaun daripada Rakan Dagang terpilih. KADS1M mempunyai tarikh tamat tempoh, iaitu selari dengan tempoh pengajian pelajar (IPTS atau IPTA). Jika pelajar melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, pelajar tersebut harus membuat permohonan kad baru.

 

Cara Semak Status Permohonan KADS1M

Untuk makluman, semakan status permohonan kads1m boleh dibuat atas talian. Caranya amat mudah. Berikut adalah langkah untuk menyemak:

 1. Layari portal KADS1M klik sini.
 2. Masukkan No. Kad Pengenalan anda ke ruangan yang ada
 3. Klik butang SEMAK.

semak status permohonan kad siswa 2017 Laman web untuk semak status KAD1SM adalah seperti gambar di atas. Maklumat mengenai status permohonan anda akan dipaparkan selepas log masuk.


 

 

57 thoughts on “Kad Debit-i Diskaun Siswa (KADS1M) Sedia Untuk Diambil

  1. Buat masa ini, anda cuma perlu menunggu email daripada pihak bank rakyat. Selepas terima email, sediakan dokumen yang diperlukan dan kunjungi cawangan bank rakyat berdekatan.

 1. kads1m ni ada tamat tempoh tak untuk redeem? kalau redeem kad tu kat cawangan lain, bukan kat cawangan pilihan boleh ke?

  Thank you.

 2. Assalamualaikum,

  Saya cuba semak status kelayakan saya di laman web tersebut, tapi tiada langsung status permohonan dipaparkan.
  Kenapa ya?

  1. Mohon tuan/puan bersabar dalam menunggu makluman daripada pihak bank rakyat. Sebarang kemusykilan atau pertanyaan, tuan/puan boleh menghubungi Pusat Panggilan Bank Rakyat di talian 1300-80-5454. Maaf dan terima kasih.

   1. Selamat petang. sekarang dh masuk minggu ke2 bulan April. Knapa tiada email drpd pihak Bank? harap dapat perbaiki kerosakan sistem semakan kads1m. Sekian, terima kasih.

 3. Good evening. It appears that no matter how many time I had tried checking my identification card on this particular page below, the page would continuously reload me back to the starting point. I’m pretty sure I had typed my IC numbers pretty coherently. Is there something wrong with the site? Also, any ETA on how long would Bank Rakyat spent just to send email to you for confirmation? I had been applying since last month.

  http://kads1m.1pengguna.com/kads1m_system/

 4. apa masalah dengan laman web ini? saya dah letih isi no i/c untuk check status permohonan tapi bila push button semak ia balik keasal. tolong cerita apa masalahnya. adakah laman web ini dah stabil atau peringkat percubaan?

  1. hi, gunakan mozila firefox. make sure you clear all the history and cache. thn u try to apply. The customer service ppl prefer us to apply using pc but the prblm starts same as you when i tried there. so i applied via handphone. thn it accepted and i double checked with 1300 805454.Then they said im registered. So u have to try both devices in order to get registered. good luck.

 5. Selamat petang encik/puan , encik/puan saya dah dapat email drpa bank rakyat untuk mengambil Kads1m tetapi saya terlupa saya apply cawangan mana , ada x cara untuk disemak ataupun boleh tak pergi mana2 cawangan yang berdekatan shj ?

 6. salam. nak tanya ada tempoh tak bila nak ambil kad selepas dapat email tu. sebab sy baru sedar email tu masuk. tarikh terima 31 april.

 7. I dh dpt email utk ambil kads1m tu…tp I tak ingat bank rakyat cawangan/area mn yg sy pilih utk amik kads1m. Mcm mn yea nk check semula area/cawangan bank rakyat yg patut sy pergi?

 8. Salam, boleh saya tahu bagaimana untuk menyemak semula cawangan mana untuk mengambil kad debit kerana saya terlupa cawangan bank rakyat yang saya pilih . Mohon maklum balas . Terima kasih .

 9. Selamat petang encik/puan , encik/puan boleh saya tahu, selain daripada call bank rakyat or layari portal KADS1M untuk membuat semakan, ada cara lain lagi tak untuk membuat semakan. Masa saya buat semakan di portal KADS1M, selepas isi nombor kad pengenalan ianya seperti ‘reset’ semula. That why saya nak tahu selain dua cara tersebut. ada cara lain lagi tak untuk buat semakan. Terima kasih.

 10. Untuk makluman semua, ada kawan kita sudah terima email daripada pihak Bank Rakyat dan telah dapat Kad1SM tersebut. Sekali lagi kita mohon supaya tuan/puan bersabarlah menunggu email bank rakyat. Sebarang persoalan, tuan/puan boleh terus menghubungi Pusat Panggilan Bank Rakyat di talian 1300-80-5454. Terima kasih.

 11. Salam saya ingin membuat semakan tetapi tiada apa-apa yang berlaku. Berulang- ulang saya mencuba tetapi tiada perubahan. BETUL KE SEMAKAN BOLEH DIBUAT?

 12. Assalamualaikum.. bole saya tahu macam mana cara nak semak pemohonan kad debit 1 Malaysia lulus ataupun tidak kerana kebanyakan rakan saya telah menerima email dari pihak bank untuk pemungutan kad sedangkan saya masih tidak menerima sebarang maklum balas.

  1. Anda boleh terus ke Bank rakyat berdekatan untuk membuat tuntutan Kad Debit tersebut. Bawa sekali dokumen yang perlu, anda akan dapat kad tersebut sekiranya nama anda ada dalam sistem, pihak bank rakyat akan uruskan. Terima kasih.

   1. Dah pergi.. tapi dyorg cakap apa2 pon kena tunggu email.. dyorg tak tolong check apa langsung.. emmmmmmmmm

 13. Salam saya terlupa cawangan atau area mana untuk mengambil kad . Bagaimana untuk semak balik permohonan saya? Atau boleh pergi ke mana mana bank rakyat yang berdekatan? Respon please

 14. assalamualaikum encik/puan. saya nak tanya sikit. haritu saya ada pergi ke cawangan bank rakyat utk semak status permohonan. bila check nama saya langsung tiada dlm system. sedangkan saya sudah isi dua kali. mohon penjelasan dan pencerahan . tqvm

 15. Maaf cik/encik tapi sy nak tanya, sy dah dapat kads1m sy tapi bila sy cek balance rm0.00 and sy dah pergi bank rakyat untuk semakan tp pihak bank tersebut suruh tunggu tp dah dua minggu sy dapat kad tersebut.

 16. Assalam encik, ini dah kali ketiga saya renew permohonan saya untuk kads1m tapi kenapa lama sangat emel tu nak sampai? Saya semak status kads1m, dia reset semula new page? Call hotline bank rakyat pula asyik tak dapat angkat, busy memanjang! Bolehkah saya direct terus ke bank rakyat cawangan terdekat untuk check dan dapatkan info? Saya sangat kecewa, harap Bank Rakyat dapat upgrade system ni. Terima kasih.

  1. Buat masa ini, tiada tempoh tamat bagi penerimaan email, permohonan juga boleh dibuat lagi sehingga pengumuman baru dikeluarkan. Semoga semua bersabar.

 17. 8/5/17 pergi bank rakyat tanya status permohonan. Jawapan yang diberikan nama dan no i/c tiada dalam sistem. nak bagi tahu alasan pun tak boleh kerana tiada dalam sistem.

 18. Assalamualaikum.Saya dah byk kali isi permohonan tu tp still x dpt email bank rkyat tu.saya boleh terus pergi check kat bank rakyat tu ke pasal kad sim debit tu?

 19. Saya dah pergi check dkt bank status permohonan sy. Permohonan dah diluluskan. Tapi pegawai bank ckp tak boleh ambil kad lagi sbb tak sampai kelompok 4 lagi. Sekarang diorg tengah settlekan kelompok 3 dahulu. Kena tunggu juga ke untuk dapatkan kad pun? Email dah dapat, bila datang bank diorg ckp tak boleh ambil kad lagi. Macam mana ye?

 20. Assalamualaikum , nk tanye nih knape saya msih belum menerima email dr bank rakyat? skarang sudah bulan 5 ni dn lgi satu klu nk semak kat status permohonan tu knp asyik reload je setiap kali sy msukkn nom ic .

  1. For your information, you do not need to open bank rakyat account before applying KADS1M. Head over to the nearest bank rakyat to retrieve your KAD1SM once only you receive the email sent from bppt. Before you receive the email, you can go to bank rakyat to check the status of your application.

 21. assalammualaikum, saya baru hubungi pihak bank rakyat. keputusan KADS1M bukan dari pihak bank yang tentukan tetapi pihak kementerian. mereka kata paling lewat adalah 6 bulan dari tarikh permohonan kita. jadi bersabarlah kepada yang masih menunggu keputusan termasuk diri saya. 🙂

 22. Benda mcm ni menyusahkan. This require student to go the bank and this is soooo menyusahkan. Next time make it better lah govt. Bagi je duit terus

 23. assalamulaikum salam sejahtera tuan puan encik,cik..maaf nk tanya klau nak ambil kad debit terlebih tempoh pengambilan mcam mna,??masih boleh diambil ka

  1. Saya call dia kata boleh ambil dalam masa 6 bulan dari tarikh yg diberi tu. Kalau nak selamat call dulu bank rakyat tanya

 24. Saya sudah check email dan semak di online. Saya sudah call banyak kali.Sudah lama ini. Tetapi hanya cakap permohonan diterima dan dalam proses. Bolehkah saya terus pergi ke Bank tanya?

 25. selamat pagi, saya check status permohonan dan ianya layak tapi kenapa belum terima email lagi? *confuse*

Comments are closed.