Esei Pengajian Am : Peminjam Haram / Ah Long / Ceti Haram

Peminjam haram atau juga dikenali sebagai ”Ah Long” merupakan kelompok pemberi pinjaman yang tidak mempunyai lesen. Kewujudan sekelompok individu tersebut menyebabkan negara tidak aman dan kesannya amat berbahaya kepada pengguna dan kerajaan. Kenapakah isu peminjam haram ini semakin menular? Kesannya terhadap rakyat dan kerajaan perlu dikaji dengan serius.

Faktor kegiatan peminjam haram / Ah Long menular

Desakan hidup peminjam

Rakyat mengalami kesusahan dalam menampung keperluan kehidupan mereka yang mengatasi kemampuan. Untuk mengatasi keadaan ini, mereka mengambil jalan singkat dengan memimjam wang dengan peminjam haram tanpa mengira kesan masa depan. Mereka yang berpendapatan kecil turut melakukan perbuatan tersebut sebagai jalan pintas untuk menyelesaikan masalah kewangan mereka.

Pinjaman mudah diperoleh

Peminjam haram memberikan tawaran menarik seperti pinjaman mudah dan segera. Syarat pinjaman yang ketat dan masa panjang yang diambil untuk meluluskan pinjaman oleh agensi dan syarikat kewangan yang berlesen menyebabkan peminjam haram mendapat sambutan.

Penguatkuasaan yang longgar

Faktor penguatkuasaan sering menjadi isu dan mendorong berleluasanya kegiatan ceti haram. Hukuman yang diadakan tidak berat sehingga Ah Long tidak takut dan berani mencabar undang-undang negara. Bukan itu sahaja, pihak berkuasa juga tidak bertindak secara agresif dalam menangani masalah ceti haram.

Kesan kegiatan peminjam haram / Ah Long

Kesejahteraan hidup rakyat tergugat

Peminjam sudah terikat terhadap apa yang dikenakan kepada mereka sebagai syarat pinjaman. Peminjam haram menjadi pemeras sehingga ramai orang menderita. Peminjam akan tertekan kerana setiap kali gagal membayar pinjaman pada waktu ditetapkan, jumlah hutang akan bertambah. Tambahan pula, selalunya rumah tangga peminjam akan diganggu atau dirosakkan oleh Ah Long.

Imej negara terjejas

Kegiatan Ah Long sudah diklasifikasikan sebagai satu jenayah. Jenayah yang berlaku di sesebuah negara tentunya akan menjejaskan imej negara tersebut. Kegiatan jenayah demikian akan secara tidak langsung menjejaskan imej negara berikutan sektor pelancongan negara akan terjejas. Hal ini demkian berlaku kerana pelancong asing akan bimbang akan keselamatan diri dan mereka akan tidak berani datang ke negara kita. 

Leave a Reply